Δελτίο Τύπου Ανοιχτή Πόλη

- 7/1/2009


07.01.08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οικόπεδο με θέα;

Στο βωμό της ανοικοδόμησης κινδυνεύει να θυσιαστεί ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που υπεγράφη στις 23.12.2008 και εγκρίνει την κατεδάφιση των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, παραπέμποντας το θέμα στην Πολεοδομία.

Στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Κουτουλά, Θωμοπούλου και Κεφάλου στο Μετς, βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 1960 αρχαιολογικός, ενώ το 1964 λαμβάνεται η πρώτη απόφαση από το ΚΑΣ για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Έκτοτε, η απαλλοτρίωση δεν συντελέστηκε ποτέ ενώ το 2004, μετά από αίτημα των ιδιοκτητών του χώρου, το θέμα εισάγεται εκ νέου στο ΚΑΣ, όχι ως ‘‘απαλλοτρίωση ή μη του οικοπέδου για τη δημιουργία ανοιχτού και προσβάσιμου αρχαιολογικού χώρου’’ αλλά ως ‘‘έγκριση ή μη οικοδόμησης’’. Για πρώτη φορά προτείνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες του χώρου να καταθέσουν αίτηση για άδεια κατεδάφισης, που προηγείται της άδειας οικοδόμησης.

Η συζήτηση, μετά από αντιδράσεις αναβάλλεται, και επανέρχεται ένα χρόνο αργότερα υπό τον τίτλο ‘‘έγκριση ή μη καθαίρεσης υφιστάμενων κτισμάτων για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας’’. Τελικά το ΥΠΠΟ με απόφαση του εγκρίνει γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία, η καθαίρεση των κτισμάτων πρέπει να γίνει από την αρμόδια Γ’ ΕΚΠΑ παρουσία πολιτικού μηχανικού της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων μνημείων και με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ.

Το 2006 ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία προχωρά σε αγορά του 40% της έκτασης, και στη συνέχεια καταθέτει αίτηση για άδεια κατεδάφισης των υπαρχόντων κτισμάτων. Ωστόσο, προκαλεί πραγματικά εντύπωση, για ποιο λόγο και στηριζόμενη σε ποια πληροφόρηση και ποιες διαβεβαιώσεις, ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία προχωράει σε αγορά οικοπέδου το οποίο έχει κηρυχθεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απαλλοτριωτέο.

Και ενώ η ελληνική διοίκηση για περισσότερο από σαράντα χρόνια κωλύεται να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση ενός αρχαιολογικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ προπαραμονή Χριστουγέννων, με απόφαση του, εγκρίνει την κατεδάφιση των κτισμάτων από την ιδιωτική εταιρεία παραπέμποντας το θέμα στην αρμόδια πολεοδομία για τα περαιτέρω.

Με δεδομένο ότι το θέμα έχει τεθεί δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο και ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (12.03.2007) βάση της οποίας εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος να αποστείλει επιστολή και να οργανώσει συνάντηση με το ΥΠΠΟ για το θέμα στην κατεύθυνση της απαλλοτρίωσης και αξιοποίησης του χώρου ως ανοιχτού και προσβάσιμου αρχαιολογικού χώρου, καλούμε τη δημοτική αρχή εν όψει των εξελίξεων να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλούμε το Δήμο Αθηναίων να μην εκδώσει την αιτούμενη από την ιδιωτική εταιρεία άδεια κατεδάφισης των κτισμάτων καθώς κάτι τέτοιο εκτός του ότι βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την απόφαση του ΥΠΠΟ (που προέβλεπε η κατεδάφιση να γίνει με χρηματοδότηση του και με ευθύνη της αρμόδιας εφορίας), ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση του χώρου.

Εν ολίγοις, ένας αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας, λίγα μέτρα από το Παναθηναϊκό στάδιο και σε άμεση γειτνίαση με το Ολυμπίο και την Ακρόπολη κινδυνεύει να γίνει μεζονέτες με θέα!


Το γραφείο τύπου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ▪ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8-10 ▪ ΑΘΗΝΑ 104 38 ▪ τηλ: 210 5202373-5 ▪ φαξ: 210 5203268
www.anoihtipoli.gr, www.anoihtipoli.blogspot.com

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή