Yπόμνημα προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που κατατέθηκε στις 19/10/2005 απο τους: Εξωραϊστικό-Αθλητικο Συλλόγου«ΑΡΔΗΤΤΟΣ», Συλλόγο Προστασίας Παριλισίων Περιοχών "Ο ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΟΣ", Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς

- 19/10/2005


ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

  1. Του Εξωραϊστικόυ-Αθλητικού Συλλόγου «ΑΡΔΗΤΤΟΣ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ευγενίου Βουλγάρεως αρ. 25 και εκπροσωπείται νόμιμα
  2. Του «Συλλόγου Προστασίας Παριλισίων Περιοχών» που εδρεύει στην Αθήνα οδός Ριζάρη αρ. 13 και εκπροσωπείται νόμιμα και
  3. της Πρωτοβουλίας κατοίκων Μετς

Κοινοποίηση

  1. Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού Κύριο Κώστα Καραμανλή
  2. Υφυπουργό Πολιτισμού Κύριο Πέτρο Τατούλη
  3. Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Κύριο Γεώργιο Σουφλιά
  4. Δήμαρχο Αθηναίων Κα Ντόρα Μπακογιάννη
  5. Δ/ντρια Γ’ΕΠΚΑ Κυρία Νικολέτα Βαλάκου

Θέμα: Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος Μετς

Στις 10-07-2005 συνεδρίασε το Κ.Α.Σ., με θέμα « Έγκριση ή μη καθαίρεσης υφισταμένων κτισμάτων για την διενέργεια ανασκαφικής έρευνας στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού , Κούτουλα Θωμοπούλου και Κεφάλα στο Μετς (αναπομπή)», κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη με την από 4-07-2005 επιστολή του προς την αρμόδια υπηρεσία και μετά από αίτημα των ιδιοκτητών για την ταχεία αποδέσμευση των ιδιοκτησιών τους. Η εν λόγω συνεδρίαση αναβλήθηκε προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία στον, όπως παραπάνω, αρχαιολογικό χώρο, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 12-09-2005, παρουσία εκπροσώπων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, συλλόγων, ιδιοκτητών κλπ.

Σημειωτέον ότι τα πρακτικά της όπως παραπάνω συνεδρίασης του Κ.Α.Σ. (10-07-2005), μας δόθηκαν –για δεύτερη φορά– με εισαγγελική παραγγελία.

Στα εν λόγω πρακτικά ο Κος Θεοφανόπουλος μέλος του ΚΑΣ αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού του 2003 μετα την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ 2/7/2003 υπέρ της απαλλοτρίωσης όλου του τετραγώνου, η οποία δεν βρίσκεται στο φάκελο της εν λόγω υπόθεσης (Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς) και ουδέποτε μας δόθηκε.

Τι έγινε αυτή η απόφαση, ποιο είναι το περιεχόμενο της και γιατι αποσιωπήθηκε;

Από τα συμφραζόμενα η απόφαση τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης, αναφέρεται μάλιστα στα πρακτικά ότι δεν είναι γνωστό τι έγινε ο φάκελος.

Εστάλη ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών και αν όχι γιατι;

Και να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Δεν αμφισβητείται η μοναδική ιστορική και αρχαιολογική αξία του μνημείου Άλλωστε αυτό αποδεικνύουν οι 7 γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ από το 1964 μέχρι σήμερα υπέρ της απαλλοτρίωσής του.
  2. Ο ναός είναι «μνημειακά υπαρκτός» διότι πέραν του αναλήμματος, των λαξευμάτων και του υστερορωμαϊκού νεκροταφείου, μέλη του υπάρχουν στα μουσεία του Βερολίνου της Βενετίας και των Αθηνών, η τεκμηρίωση του είναι λεπτομερής από τα γνωστά σχέδια των Stuart και Revett και την ανασκαφή του Α. Σκιά το 1897.
  3. Είναι γνωστός ιστορικά ως ο τόπος όπου οι Αθηναίοι έταξαν την μάχη του Μαραθώνας και είναι συνδεδεμένος με τα λατρευτικά μυστήρια της εποχής.
  4. Είναι αναμφισβήτητη η ύπαρξη διεθνούς ενδιαφέροντος για τον Ναό της Αγροτερας Αρτέμιδος από αρχαιολόγους και απο πολίτες όλου του κόσμου όπως αποδεικνύουν οι παραπάνω απο 1. 000 υπογραφές τις οποίες καταθέτουμε, που μαζεύτηκαν στην ιστοσελίδα www.artemisagrotera.org για την διάσωση του ναού, και οι οποίες θα κατατεθούν στην Ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  5. . Μια νέα αρχαιολογική ανασκαφή, αφού απαλλοτριωθεί ο χώρος, θα αναδείξει το υπόλοιπο τμήμα του υστερορωμαϊκού νεκροταφείου που αποκάλυψε ο Α. Σκιάς και η Γ’ ΕΠΚΑ στην πρόχειρη ανασκαφή του 1995, την βάση του ναού, τμήματα του ναού που πιθανότατα κρύβονται στις υπάρχουσες οικίες, και το πιο σημαντικό θα αποκαλύψει τον περιβάλλοντα χώρο του ναού.
  6. Είναι πλέον το μοναδικό σημείο των Αθηνών όπου διακρίνεται ακόμα η αρχαία κοίτη του Ιλισσού. Αυτό αποδεικνύει ότι η οδός Αρδηττού είναι επιχωση. Το 1962 έγιναν απαλλοτριώσεις εκατέρωθεν για την διέλευση της οδού. Στο σημείο αυτό, η αποκάλυψη του αναλήμματος από τον Ι. Τραυλό με αποτέλεσμα την παράκαμψη του δρόμου διέσωσε τον χώρο. Από τότε ξεκινούν οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ υπέρ της απαλλοτρίωσης όλου του τετραγώνου για αρχαιολογικούς σκοπούς και για την σπουδαιότητα του μνημείου που υπήρχε εκεί. Αν δεν ήταν για την παράκαμψη του δρόμου, οι ιδιοκτησίες αυτές θα είχαν ήδη απαλλοτριωθεί από τον δρόμο όπως απαλλοτριώθηκαν οι ιδιοκτησίες που ήταν κάτω από αυτόν.
  7. Η παράκαμψη της οδού Αρδηττου έγινε για την διάσωση του αρχαιολογικού χώρου όχι για να απαιτούν οι ιδιοκτήτες μετα από 40 χρόνια να κτίσουν πάνω σε αυτόν ή να ζητούν για αποζημίωση υπέρογκα ποσά.
  8. Η διέλευση του τραμ δεν αποκλείει τις λύσεις για την σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους που το περιβάλλουν. Προτάσεις υπάρχουν εφόσον γίνει η απαλλοτρίωση.
  9. Η Αθήνα αποτελεί μια βεβαρημένη πόλη με πολύ χαμηλό ποσοστό ελευθέρων χωρών. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιστορικός, αρχαιολογικός και προστατευμένος από την υπουργική απόφαση Y.A. 17558/973/1960 Φ.Ε.Κ 94 Τ.Β 27.2.1960 και τον αρχαιολογικό νόμο. Δεν νοείται να συζητείται η οικοδόμηση του.
  10. Αναφορά από τους συλλόγους για την επιλύση του θέματος έχει γίνει με επιστολές τους στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού κο Καραμανλή και στην διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  11. Μετα από ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με ημερομηνία 25/7/2005 η Δήμαρχος Κα Μπακογιαννη τάχθηκε υπέρ της διάσωσης του χώρου και δεσμεύτηκε να αποστείλει επιστολή προς το ΥΠ.ΠΟ εκφράζοντας την ευχή για την εύρεση λύσης.

Τασσόμαστε:

  • υπέρ της απαλλοτρίωσης όλου του τετράγωνου
  • της δίκαιης αποζημίωσης των ιδιοκτητών
  • της ανασκαφής ,ανάδειξης και σύνδεσης του ναού της Αγροτερας Αρτέμιδος με τον αρχαιολογικό ιστό της πόλης της οποίας αποτελεί φυσική συνεχεία.

Ζητούμε την άμεση επίλυση του θέματος από τον Υπουργό Πολιτισμού που είναι και το αίτημα πολλών συμπολιτών μας μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Αθήνα, 19-10-2005

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΟΣ»

Για την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς:

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή