Αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος

www.inews.gr - 9/11/2012


Στην ανάδειξη του επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένου από την πολιτεία αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς στοχεύουν οι αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ο Σύλλογός «Αρδηττός», και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Το όνειρο πολλών κατοίκων του Μετς, παίρνει τώρα σάρκα και οστά, χάρη στη συλλογική προσπάθεια κατοίκων και φορέων της περιοχής. Στόχος των συντελεστών δεν είναι μόνο να συμβάλουν στην ανάδειξη

και


προστασία ενός σημαντικού, αλλά άγνωστου στους πολλούς, μνημείου της αρχαίας Αθήνας, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα ότι στην Ελλάδα των μνημονίων, της μιζέριας και της μαύρης φτώχειας, η ελπίδα μπορεί να γεννηθεί ξανά μέσα από τη συλλογική πρωτοβουλία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Οι εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου 2012, ημέρας του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, θα περιλαμβάνουν:

Συμβολικό παιδικό μαραθώνιο, απόστασης 420 μέτρων, με αφετηρία το

Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Στον παιδικό μαραθώνιο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών.

Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος έχει συνδεθεί άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα, τo Μαραθώνιο και την άνθιση της πόλης των Αθηνών. Κάθε χρόνο την έκτη ημέρα του Βοηδρομιώνος, ημέρα της επετείου της Μάχης του Μαραθώνα, τελούνταν μεγάλες θυσίες και γιορτές ως εκπλήρωση του τάματος που είχαν κάνει οι Αθηναίοι στην θεά Αρτέμιδα για την νίκη τους στη μάχη (Ξενοφών, Κύρου Ανάβασις). Συγκέντρωση και εγγραφές για το μαραθώνιο στις 12:00 στο άγαλμα του Γ. Αβέρωφ μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Εκκίνηση στις

12:30 και τερματισμός στις 12:45.

Αποκαλυπτήρια, στις 13:00, της τοιχογραφίας του καλλιτέχνη ιΝΟ, που θα τελέσει ο Δήμαρχος των Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, στο σύγχρονο αναλημματικό τοίχο που βρίσκεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος, επί της οδού Αρδηττού (μεταξύ των οδών Θωμοπούλου και Κούτουλα).

Μια σύγχρονη μορφή τέχνης, όπως είναι το graffiti, συναντιέται με την ιστορία της πόλης και αναδεικνύει τη σημαντικότητα ενός αρχαίου μνημείου. Το έργο έχει θεματολογία εμπνευσμένη από τα γνωστά ανάγλυφα της ζωοφόρου του ναού.

Συναυλία, στις 13:00, με αποσπάσματα από την όπερα «Μαραθών – Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ από τους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μαρία Κόκκα, σοπράνο, Λυδία Αγγελοπούλου, μέτζο σοπράνο, Γιάννη Χριστόπουλο, τενόρο. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Δημήτρης Γιάκας.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

Δείτε 8 χρόνια πριν, στις 20/9/2010, την ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και νυν Πρωθυπουργού, προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την «Aνάγκη άμεσης προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδoς» και κήρυξης του ως ζώνη Α’ και την από 22/10/2010 απάντηση του υφυπουργού Γ. Νηκιτιάδη.

Αναγνώριση της οδού Κεφάλου ως οδού προϋφιστάμενης του έτους 1923. (Δείτε στα εγγραφα)

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή