Ο Εθνικός Κήπος έγινε υπαίθριο μουσείο

www.enet.gr - 28/5/2010


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

Ωραίες είναι οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας με τις πάπιες, το «μαλλί της γριάς» και τις «διδακτικές» προτομές επιφανών Ελλήνων. Από την 1η Ιουνίου όσοι θα περνούν την πύλη του Εθνικού Κήπου δεν θα κάνουν μόνο νοσταλγικές σκέψεις.
Θα βιώνουν μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εμπειρία. Ο κήπος έχει μεταμορφωθεί σε τεράστιο εκθεσιακό χώρο. Φιλοξενεί σε όλη του την έκταση δεκαεννέα μεγάλες εγκαταστάσεις με 85 γλυπτά της Βάνας Ξένου.

Στην έκθεση με γενικό τίτλο «Η ψυχή του τόπου» το νερό, τα κλαδιά των δέντρων, το χώμα του κήπου συνδιαλέγονται αρμονικά με τις μνημειακές μορφές των γλυπτών.

Χωρίς υπερβολή θα λέγαμε ότι η έκθεση αποτελεί μια από τις ελάχιστες, ευτυχείς συναντήσεις της γλυπτικής με τον δημόσιο χώρο σε αυτή την πόλη. Ο τρόπος που αναπτύσσονται τα γλυπτά στον Εθνικό Κήπο διαμορφώνει έναν περίπατο που ενεργοποιεί, μέσω της σύγχρονης τέχνης, έναν γόνιμο διάλογο με τους ελληνικούς μύθους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορική σημασία της τοποθεσίας του Εθνικού Κήπου δεν περιορίζεται στη σύνδεσή του με τα Ανάκτορα και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Βρίσκεται δυο βήματα από τον Ιλισό, το ποτάμι όπου περνώντας ο Σωκράτης αισθάνθηκε την ανάγκη να εξαγνισθεί, και τρία στάδια κάτω από το ιερό της Αγρας, τόπο διεξαγωγής των μικρών μυστηρίων, εκεί όπου βρίσκεται και το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Ετσι, οι αναφορές των σύγχρονων έργων στα Ελευσίνια Μυστήρια και στον μυητικό τους χαρακτήρα αποκτούν απρόσμενα νέες, ενδιαφέρουσες διαστάσεις.

Δίπλα στις λιμνούλες, κάτω από τους φοίνικες, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια του κήπου βρίσκονται ορειχάλκινα γλυπτά, τσιμεντένιες στήλες, μαρμάρινες πλάκες, μεταλλικοί άξονες που εκτείνονται στον ουρανό. Πολλά από αυτά δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονταν για πάντα εκεί, άλλα πρέπει να τα εντοπίσεις μέσα στη βλάστηση κι άλλα προκαλούν την έκπληξη με την επιβλητική τους παρουσία. Ανάμεσά τους: το εντυπωσιακό γλυπτό, ύψους πέντε μέτρων, Περσεφόνη-Κόρη, όπου η γυναικεία φιγούρα μοιάζει να ισορροπεί σ' έναν τεράστιο πυρήνα-σπόρο, η εγκατάσταση «Ελευσις» με 23 ορειχάλκινα γλυπτά επικεντρωμένα στις μορφές της μητέρας και της κόρης των ελευσινιακών μύθων, το έργο «Γαία-Ανάδυση», με γλυπτά που παραπέμπουν στην ιδέα της μεταμόρφωσης και στο σώμα της μητέρας-γης κ.ά.

Η Βάνα Ξένου έχει ήδη παρουσιάσει (2007-2008) μέρος της ίδιας εγκατάστασης στο παρισινό Palais-Royal, σ' έναν από τους σημαντικότερους κήπους της γαλλικής πρωτεύουσας και στο βιομηχανικό συγκρότημα «Κρόνος» στην Ελευσίνα. Η έκθεση στον Εθνικό Κήπο θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 1η Ιουνίου στις 18.00. Οργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του και το Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου.

**Διάρκεια έως 10 Αυγούστου.*

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή