Πρωτοβουλία για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος

- 13/1/2010


Την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς ώστε να παραμείνει αδόμητος έχει στόχο η πρωτοβουλία της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ζητεί τον καθορισμό Ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας για όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου ναού. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο (3028, άρθρο 14) ο καθορισμός της ζώνης πρέπει να γίνει από ειδική επιτροπή, η οποία θα οριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο ώστε να εξαγάγει τα συμπεράσματά της. Γι΄ αυτό και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο ΚΑΣ.

Πρωταρχικός στόχος είναι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία όμως, παρ΄ ότι έχει κηρυχθεί 10(!) φορές ως τώρα, δεν τελεσφόρησε. Οι λόγοι είναι οικονομικοί, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ακριβή και το κράτος δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσόν. Επιπλέον έχουν αλλάξει οι ιδιοκτήτες του.

Ηδη όμως από το 1964, όταν κηρύχθηκε η πρώτη απαλλοτρίωση, είχε σημειωθεί από τα τότε μέλη του ΚΑΣ η αναγκαιότητα διατήρησης του χώρου ως ελεύθερου και επισκέψιμου.

Σημειωτέον ότι τα ελάχιστα κατάλοιπα του σημαντικού ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν έργο του Καλλικράτη, βρίσκονται στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα, και αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1867. Η ιδιαίτερη σημασία του ναού- εκτός από τον αρχιτέκτονά του- προέρχεται από το γεγονός ότι είχε συνδεθεί με τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, έτσι οι γιορτές της επετείου γίνονταν κάθε χρόνο εκεί.

Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες ο ναός διατηρήθηκε σχεδόν ολόκληρος χάρη στη μετατροπή του κατ΄ αρχάς σε βασιλική και εν συνεχεία στην εκκλησία της Παναγίας στην Πέτρα, όπως ονομαζόταν.

Δυστυχώς όμως κατεδαφίστηκε το 1778 από τους Τούρκους- όπως και άλλα μνημεία- προκειμένου να κατασκευαστεί εσπευσμένως το τείχος των Αθηνών (ή Χασεκή).

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή