Οικολόγοι Πράσινοι: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

- 24/11/2009


Επίσκεψη στο χώρο του αρχαίου Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας στο Μετς πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος και Ιωάννα Κοντούλη. Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ενημερώθηκαν από τους κατοίκους για τις απειλές που αντιμετωπίζει το μνημείο και έκαναν δηλώσεις για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας του.

Ο χώρος, που βρίσκεται στην παλιά όχθη του Ιλισού και περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Κούτουλα, Θωμοπούλου, Κεφάλα, απέναντι από τις Στήλες Ολυμπίου Διός, έχει μοναδική αρχαιολογική αξία, αποτελεί τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και από τις ελάχιστους εναπομείναντες μη δομημένους χώρους του κέντρου της πόλης. Η ανάδειξη του πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων και του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος: “Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αν και κατ’ επανάληψη ο χώρος έχει κηρυχθεί πολλές φορές ως απαλλοτριωτέος, ουδέποτε, , ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος οικοδόμησής του”.
«Είναι φανερό ότι η ιδιαίτερα υψηλή αξία γης της περιοχής σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη οικοδομήσιμου χώρου έχει αναστείλει αρκετές φορές την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης», συνέχισε η Ιωάννα Κοντούλη. «Αποτελεί σκιά για όλο πολιτικό κόσμο η υποψία ότι η μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων συνδέεται με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων ως ιδιοκτητών του χώρου. Η εν λόγω έκταση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως προνομιούχο οικόπεδο εντός αρχαιολογικού χώρου με θέα στην Ακρόπολη».

Για τους Οικολόγους Πράσινους τόσο η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και η προστασία των ελάχιστων εναπομεινάντων αδόμητων χώρων σε κάθε γειτονιά αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτικής μας για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής στην Αθήνα.

Συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζουμε τα αιτήματα της «Πρωτοβουλίας κατοίκων Μετς» ζητώντας και εμείς

• Τον άμεσο χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας ως ιστορικό τόπο και μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το οποίο να αποδοθεί ως δημόσιο αγαθό στους πολίτες.
• Την άμεση έναρξη εκ νέου της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης με ρητή δέσμευση για την ολοκλήρωσή της αυτή τη φορά.

Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων: τηλ 2103306301-3

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή