Καθαίρεση κτισμάτων και ανασκαφή στο ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 21/11/2006


Μέχρι στα κανάλια έφτασε χθες το θέμα του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, -ένα από τα πλέον εξέχοντα μνημεία της κλασικής περιόδου- μετά την ανησυχία κατοίκων της περιοχής για πιθανή οικοδόμηση του χώρου. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες με τις οποίες συνδέει το όνομά του το υπουργείο Πολιτισμού, για μια σειρά αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, από το 1964 που ελήφθη η πρώτη.

Στην τελευταία απόφαση του ΚΑΣ (19/10/2005) η πλειοψηφία του συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης ανασκαφικής έρευνας αφού προηγηθεί η καθαίρεση των κτισμάτων στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Κούτουλα, Θωμοπούλου και Κεφάλου στο Μετς. Αυτή την απόφαση ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την κατεδάφιση των ερειπίων τις ερχόμενες ημέρες.

Η κατεδάφιση έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα, αφού υπάρχει σχετική εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, λέει στην «Κ» η προϊσταμένη της Γ΄ ΕΠΚΑ Νικολέτα Βαλάκου υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να προκληθούν βλάβες. «Εχουμε κάνει έναν πρόχειρο διαγωνισμό για να βγάλουμε μειοδότη και αρχίζουν οι εργασίες».

Αντίθετα με ό, τι πιστεύουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μετς, ότι η χρήση μηχανικών μέσων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κατεδάφιση και την ανασκαφή, η κ. Βαλάκου τονίζει ότι «η καθαίρεση των κτισμάτων θα πραγματοποιηθεί με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Εμείς γνωρίζουμε αν υπάρχουν αδιατάρακτες επιχώσεις και αν υπάρχει αρχαίο υλικό ενσωματωμένο στα παλιά κτίρια θα περισυλεγεί». Παραδέχεται ότι θα χρησιμοποιηθούν, όπου κριθεί απαραίτητο, διάφοροι τύποι μηχανημάτων και σε άλλα σημεία θα αποφευχθούν, ενώ το υπόλειμμα αναλήματος του κρηπιδώματος του ναού που δηλώνει τη θέση του μνημείου θα καλυφθεί με γεωύφασμα.

Τονίζει επίσης ότι δεν σώζεται το μνημείο, ότι ο βυζαντινός ναΐσκος που κατασκευάστηκε στη θέση του αρχαίου ιερού έχει κατεδαφιστεί από τον 18ο αιώνα, ενώ το αρχαίο ιερό δεν υπάρχει από τις καταστροφές των Ερουλων.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή