Ανακοίνωση του Δ.Σ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ - 10/9/2018


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα, 10/9/2018
Αρ. Πρωτ.:214

Προς: τα μέλη του ΣΕΑ

Το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας στην Αθήνα: Ένα μνημείο σε κίνδυνο

Το Δ.Σ. Του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αγωνία του για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο βρίσκονται τα θεμέλια του παριλίσσιου ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών.

Στον αρχαιολογικό χώρο, κηρυγμένο από το 1960 λόγω της ιστορικότητας του τόπου και της ιδιαίτερης σημασίας του, τόσο για τη λατρεία όσο και για τη συμπλήρωση του τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού, εκτός των τειχών της πόλεως των Αθηνών, σώζεται το παριλίσσιο τοπίο, ελεύθερο από δόμηση, που υπήρξε εμβληματικό τοπόσημο των Αθηνών για πάνω από έναν αιώνα, με τμήμα του πρανούς της αρχαίας κοίτης του Ιλισού και μέρος του αναλήμματος του Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, στα οποία προστέθηκαν με πρόσφατη ανασκαφή θεμέλια ναού που αποδίδεται στον Μειλίχιο Δία με σημαντικότατα κινητά ευρήματα και τμήμα νεκροταφείου της ύστερης αρχαιότητας.

Παρότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 1964, έχει γνωμοδοτήσει πολλάκις για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, οι σχετικές ενέργειες δεν έχουν ουδέποτε ολοκληρωθεί. Οι πολιτικές ευθύνες, διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών, είναι προφανείς. Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο αλλά προσβάλει βάναυσα τη νομιμότητα.

Το Δ.Σ. Του Σ.Ε.Α. Επισημαίνει πως είναι απαράδεκτο να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα για το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου, πολλώ δε μάλλον να υπεισέρχονται στη σχετική συζήτηση επιχειρήματα ξένα προς την κείμενη νομοθεσία, όπως ο βαθμός διατήρησης των μνημείων ή το κόστος της απαλλοτρίωσης (!) και να επιχειρείται με την επίκλησή τους να ανατραπεί η συνεπής, σοβαρή πολιτική προστασίας που ασκούν επί δεκαετίες μέχρι σήμερα τα αρμόδια κρατικά όργανα. Είναι πια καιρός να υλοποιηθεί επιτέλους η απαλλοτρίωση του αδιαμφισβήτητης ιστορικής, αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας χώρου στο σύνολό του και να απαγορευτεί η δόμησή του, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και ανάδειξή του.

Ο χώρος, που αποτελεί αρχαιολογική ενότητα με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και των αναγκαίων μελετών, να αποδοθεί στο κοινό ως ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Δ.Σ. Του Σ.Ε.Α. Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,



Η Πρόεδρος Σταματία Μαρκέτου
Ο Γενικός Γραμματέας Θέμης Βάκουλης

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή