Μνημείο σε κίνδυνο το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στην Αθήνα

protothema.gr - 10/9/2018


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αγωνία του για τη διάσωσή του – Αν και το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτήσει από το 1964 για την απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξή του ιερού, τίποτα δεν έχει γίνει.

Σήμα κινδύνου για τη διάσωση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, ενός αρχαιολογικού χώρου που κατασκευάστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα και σήμερα βρίσκεται εγκαταλελειμμένος στην οδό Αρδηττού, στο κέντρο της Αθήνας εκπέμπουν οι αρχαιολόγοι, με ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Με τίτλο «Το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας στην Αθήνα: Ένα μνημείο σε κίνδυνο», οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την αγωνία τους «για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο βρίσκονται τα θεμέλια του παριλίσσιου ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών».

Αν και υπάρχει γνωμοδότηση από το 1964, το μνημείο έχει εγκαταλειφθεί.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αν και από το 19654 και πολλές φορές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει «για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, οι σχετικές ενέργειες δεν έχουν ουδέποτε ολοκληρωθεί. Οι πολιτικές ευθύνες, διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών, είναι προφανείς. Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο αλλά προσβάλει βάναυσα τη νομιμότητα».

Το ΔΣ του ΣΕΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα και καλούν τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην «απαλλοτρίωση του αδιαμφισβήτητης ιστορικής, αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας χώρου στο σύνολό του και να απαγορευτεί η δόμησή του, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και ανάδειξή του».

Εμβληματικό τοπόσημο των Αθηνών για πάνω από έναν αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι εξηγούν ότι ο ναός υπήρξε εμβληματικό τοπόσημο των Αθηνών για πάνω από έναν αιώνα, ενώ έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος από το 1960 λόγω της ιστορικότητάς του και της ιδιαίτερης σημασίας του για τη λατρεία και τη συμπλήρωση του τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού.

Απαλλοτρίωση και ανασκαφή ζητά και η Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς.

Για το ζήτημα δραστηριοποιείται και η Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς, που μέσω της ιστοσελίδας www.artemisagrotera.org επιχειρεί να προβάλλει τις θέσεις της για το ζήτημα.

Στόχος της ιστοσελίδας, που δημοσιεύει και το βίντεο και τις φωτογραφίες, είναι να μαζέψει υπογραφές μέσω έκκλησης που θα σταλούν στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο με την αίτηση:

Να απαλλοτριωθεί επί τέλους η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964, να γίνει συνολική ανασκαφή, να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες των Αθηνών και να επανενταχθεί στο σχέδιο ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή