Βρέθηκε ο ναός του Μειλιχίου Διός

enet.gr - 19/6/2014


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη επεφύλασσε η ανασκαφική έρευνα στον ευρύτερο χώρο του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στον Αρδηττό. Οι αρχαιολόγοι, σκάβοντας στο οικόπεδο του πολύπαθου αυτού μνημείου (γκρεμίστηκε το 19ο αιώνα και λιθολογήθηκε), βρήκαν το ναό του Μειλιχίου Διός τον οποίο αναφέρει ο Παυσανίας αλλά δεν είχε ώς τώρα εντοπιστεί. Ο ναός του Μειλιχίου Διός (4ου αιώνα π.Χ.) φαίνεται πως γειτνίαζε με το ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Στην ταύτισή του βοήθησε μια εντοιχισμένη επιγραφή αναθήματος στον Δία Μει(λίχιο).

Ναοί του Διός με αυτό το προσωνύμιο υπήρχαν στη Σικυώνα, στο Αργος, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Ο Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη ναού του Μειλιχίου Διός κοντά στον Κηφισό. Μάλιστα σε αυτόν κατέφυγε ο Θησέας για την κάθαρσή του όταν επέστρεψε στην Αθήνα, «μιανθείς από το αίμα των ληστών της Αττικής», «εκαθάρθη υπό των Φυταλιδών προ του βωμού του Μειλιχίου Διός». Αναφέρεται επίσης ότι στο ναό αυτό γινόταν την 23η ημέρα κάθε Ανθεστηριώνα μία μυστηριακή γιορτή, η «Διάσια», προς τιμήν του Διός Μειλιχίου, δηλαδή του ευπροσήγορου, του ήρεμου, του γλυκού, του καταπραϋντικού, αυτού που είχε τη δύναμη να συγχωρέσει τις αμαρτίες, να προκαλέσει τον οίκτο «μέχρι του σημείου ώστε να αποκομίσει εν ταις ψυχαίς των ενόχων τας σκληράς οδύνας των τύψεων». Οι γιορτές που γίνονταν στο ναό του θεωρούνται από τις αρχαιότερες της Αττικής. Είχαν πένθιμο χαρακτήρα και συνοδεύονταν από νυχτερινές θυσίες χοίρων και προβάτων που καίγονταν ολοκληρωτικά στο βωμό και δεν δοκίμαζε από τα καμένα σφάγια ουδείς. Αργότερα, στην ελληνορωμαϊκή περίοδο μετά τις θυσίες γίνονταν φιλοσοφικοί αγώνες.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου, η οποία ανακοίνωσε το σπουδαίο εύρημα χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η επιγραφή του Μειλιχίου Διός βρέθηκε εντοιχισμένη σε κιονίσκο στην κορυφή του οικοπέδου, όπου προ διμήνου είχε εντοπιστεί ο ναός στις δυτικές υπώρειες του λόφου του Αρδηττού, στο Μετς. Η επιγραφή ήταν πάνω σε λίθινο αντικείμενο προφανώς κάποιου αναθέτη και σώζεται αποσπασματικά. Διακρίνονται ωστόσο τα γράμματα Δ και ΜΕΙ.

Ηταν μια ευτυχής στιγμή για την Αρχαιολογική Υπηρεσία η χθεσινή, για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το νέο υπουργό που είχε την τύχη να μάθει από πρώτο χέρι την είδηση. Ο κ. Τασούλας, στην εθιμοτυπική αυτή επίσκεψή του στο ΚΑΣ, αφού επαίνεσε τα μέλη του, τους ζήτησε να αποφασίζουν ελεύθερα, «γιατί όταν αποφασίζεις υπό πίεση, δεν είσαι εσύ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήρε το κύρος και την εγκυρότητα του ΚΑΣ, που έχει καταφέρει να διατηρήσει την αίγλη του σε μια εποχή γενικής κατάπτωσης. «Είναι τιμή μου που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα, γι' αυτό που είστε και γι' αυτό που συνεχίζετε» είπε. «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία από πάντα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ταυτότητας και του παρελθόντος μας. Εχετε προστατεύσει αυτό που πρέπει να προστατευτεί κι αυτό το οποίο μας καθορίζει».

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία των μεγάλων έργων «τα οποία πρέπει να κοιτάμε με μια τακτική που θα βοηθήσει την εξέλιξή τους. Ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, τα ξέρω όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε να σηκώσει η χώρα κεφάλι και να είμαστε συμπαραστάτες σε όλους αυτούς που θέλουν να "οικοδομήσουν". Πρέπει να βοηθάμε τους δημιουργικούς ανθρώπους, να είμαστε δίπλα τους, να μην αισθάνονται ότι είμαστε εχθροί της προκοπής του τόπου», κατέληξε.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή