Επιγραφή «δείχνει» τον Ναό του Μειλιχίου Διός

ethnos.gr - 19/7/2014


Με την καλή είδηση ότι η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε σημαντική μαρτυρία για τον Ναό του Μειλιχίου Διός, στον Αρδηττό, υποδέχθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον νέο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλα.
Επιγραφή «δείχνει» τον Ναό του Μειλιχίου Διός

Σε γειτνίαση με τον χώρο όπου υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας που κατεδαφίστηκε τον 19ο αιώνα βρέθηκε επιγραφή αναθήματος στον Δία Μει(λίχιο).

Η επιγραφή, όπως είπε η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, βρέθηκε εντοιχισμένη σε κιονίσκο στην κορυφή του οικοπέδου όπου προ διμήνου είχε εντοπιστεί ο ναός του 4ου αιώνα π.Χ. Παρότι υπάρχει ειδική αναφορά στον Παυσανία, μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν τον είχαν βρει.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται για άλλα τμήματα του ναού όσο και για τυχόν κατάλοιπα του ναού της Αγροτέρας τα οποία ίσως γλίτωσαν από την κατεδάφιση.

Ο Κ. Τασούλας επαίνεσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που έχει καταφέρει να διατηρήσει την αίγλη του σε μια εποχή γενικής κατάπτωσης.

Ζήτησε συνέχιση της αυστηρής προσταστίας των αρχαιότητων αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθεί και η οικοδόμηση προς όφελος του τόπου. «Σας ζηλεύω και θέλω να με βοηθήσετε να πάω καλά», είπε ο κύριος υπουργός. «Πρέπει να με εμπνεύσετε για να σας εμπνεύσω». Τους ζήτησε τέλος να αποφασίζουν ελεύθερα «γιατί όταν αποφασίζεις υπό πίεση, δεν είσαι εσύ».

Αγγελική Κώττη

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή