Εκδηλώσεις για την ανάδειξη ναού Αγροτέρας Αρτέμιδος

www.forfree.gr - 11/11/2012


Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογός «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ» διοργανώνει, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), εκδηλώσεις για την ανάδειξη ενός σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου του Μετς, του ιωνικού ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος*, που βρίσκεται στη γειτονιά μας.


*Ο ναός συνδέθηκε άμεσα με τη νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα, τo Μαραθώνιο και την άνθιση της πόλης των Αθηνών. Κάθε χρόνο την έκτη ημέρα του Βοηδρομιώνος, ημέρα της επετείου της Μάχης του Μαραθώνα, τελούνταν μεγάλες θυσίες και γιορτές ως εκπλήρωση του τάματος που είχαν κάνει οι Αθηναίοι στην θεά Αρτέμιδα για την νίκη τους στην μάχη (Ξενοφών, Ανάβασις).


Στις 11 Νοεμβρίου 2012, ημέρα του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν:
• Συμβολικός παιδικός μαραθώνιος, απόστασης 420 μέτρων, με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Στον παιδικό μαραθώνιο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών.

Συνάντηση Εγγραφές: ώρα 12:00
Εκκίνηση: οδός Βασ. Κωνσταντίνου, Παναθηναϊκό Στάδιο ώρα 12:30
Τερματισμός και απονομές: οδός Αρδηττού, αρχαιολογικός χώρος Αγροτέρας Αρτέμιδος ώρα 12:45


• Αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας του καλλιτέχνη iΝΟ, που θα τελέσει ο Δήμαρχος των Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στο σύγχρονο αναλημματικό τοίχο που βρίσκεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος, επί της οδού Αρδηττού (μεταξύ των οδών Θωμοπούλου και Κούτουλα). Το έργο έχει θεματολογία εμπνευσμένη από τα γνωστά ανάγλυφα της ζωοφόρου του ναού.

Αποκαλυπτήρια έργου ώρα 13:00

• Συναυλία με αποσπάσματα από την όπερα «Μαραθών – Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ από τους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής .

Aποσπάσματα από την όπερα Μαραθών-Σαλαμίς ώρα 13:10

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή