Απάντηση στο άρθρου της Καθημερινής με τίτλο Καμία εξέλιξη για το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα «τραβήξει» επί μακρόν (30/7/2010)

- 25/8/2010


ΑΘΗΝΑ 25-08-2010

Υπόψιν: κ.κ. Α. Παπαχελά Γ. Λιάλιου
Αξίότιμε κ. Διευθυντά,

Διαβάζοντας το άρθρο που δημοσιεύτηκε, στις 30-7-2010, με τίτλο «Καμία εξέλιξη για το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος», θα ήθελα, στο πνεύμα της πληρέστερης ενημέρωσης, να επισημάνω κάποιες ανακρίβειες καθοριστικής σημασίας:

Το τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα, το οποίο και κρίθηκε επανειλλημένως απαλλοτριωτέο, ουδέποτε έχει οικοδομηθεί μετά την απόφαση του ΚΑΣ το 1964.

Η αναφορά στην πολυκατοικία που κτίστηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του προαναφερθέντος τετραγώνου, καθώς περικλείεται από τις οδούς Κουτούλα, Αρδηττού και Σορβόλου. Συνορεύει δηλαδή με τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο προς τον νότο, έχοντας κοινή οδό την Κούτουλα.

Βάσει των παραπάνω, η αναφορά του συντάκτη ότι «Κατά την περίοδο της δικτατορίας, αίφνης αίρεται η απαλλοτρίωση ενός τμήματος του δεσμευμένου τετραγώνο στο οποιο κτιζεται πολυκατοικία […]» είναι ανεδαφική.

Στη συνημμένη δορυφορική φωτογραφία, φαίνεται ξεκάθαρα η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου και η θέση της «χουντικής» πολυκατοικίας.
Βεβαίως, με ενθουσιασμό θα δεχόμασταν την επέκταση του αρχαιολογικοού χώρου και στο κομμάτι που αναφέρεται ο συντάκτης του ρεπορτάζ. Αλλωστε, είναι κάτι που έχει προταθεί τόσο από τον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων) όσο και στη μεταπτυχιακή εργασία του αρχιτέκτονα κ. Γουλιέλμου Ορεστίδη, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ.Μανόλη Κορρέ.

Με τιμή,
Ιωσήφ Ευφραιμίδης
Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή