Από τις 7 Απριλίου συνεχίζονται οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής του Μετς όπου βρισκόταν ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Ελευθεροτυπία - IOSPRESS - 30/4/2010


Υποτίθεται ότι πρόκειται για εργασίες κατεδάφισης των υπολειμμάτων ορισμένων κτιρίων που βρίσκονταν στο οικόπεδο, σύμφωνα με την άδεια και υπό τον έλεγχο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μόνο που οι διαδικασίες που ακολουθούνται και κυρίως τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σ' αυτές τις εργασίες καθιστούν απίθανη την εύρεση και την αξιολόγηση ιχνών του αρχαίου ναού, εφόσον προχωρούν και σε σημεία που ποτέ δεν είχαν ανασκαφεί κανονικά.

**Για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχουμε αναφερθεί αναλυτικά («Ο ανεπιθύμητος ναός.

Οι περιπέτειες της Αγροτέρας Αρτέμιδος», 27/4/2008). Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός από το έτος 1960. Με διαδοχικές αποφάσεις του το ΚΑΣ έχει επί δεκαετίες γνωμοδοτήσει υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και ενοποίησής του με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου, από το οποίο το χωρίζει η οδός Αρδηττού. Η έλλειψη κονδυλίων απέτρεψε μέχρι σήμερα την απαλλοτρίωση, αλλά στο μεταξύ το επίμαχο οικόπεδο αγοράστηκε από επιχειρηματίες που πιέζουν για την αξιοποίησή του με το επιχείρημα ότι ο χώρος δεν έχει καμιά σχέση με τον αρχαίο ναό.

**Ξαφνικά είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα που «αποδείκνυαν» ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος του ναού, ότι όλη η φασαρία οφείλεται στη γυναίκα του δικτάτορα που έμενε εκεί κοντά και δεν ήθελε να χάσει τη θέα της κ.λπ. Πιο χαρακτηριστικά δυο δημοσιεύματα με αξιοσημείωτες ομοιότητες: στην Espresso («37 χρόνια όμηροι της χούντας για ένα οικόπεδο!», 14/3/2010) και του Ελεύθερου Τύπου («50 χρόνια όμηροι της γραφειοκρατίας ιδιοκτήτες οικοπέδου», 22/3/2010). Αλλά και το Ποντίκι, λίγες μέρες αργότερα, την Πρωταπριλιά, μιλά για «πολεοδομική παράνοια που στοιχειώνει οικόπεδο στο Μετς από την εποχή της χούντας». Μόλις πριν από λίγα χρόνια η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει την προσπάθεια του τότε υπουργού Τουρισμού Δ. Λιβανού -στην οικογένεια του οποίου ανήκε τότε το οικόπεδο- να ακυρώσει την απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, που είχε προτείνει την άμεση απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου.

**Η επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει ότι πρόκειται για χώρο που πρέπει να προστατευθεί, αλλά δεν έχει ακόμα εντάξει την περιοχή στη ζώνη Α'. Το ΚΑΣ έθεσε στην ημερήσια διάταξή του στις 13 Ιανουαρίου την «έγκριση ή μη συγκρότησης επιτροπής μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διενέργεια αυτοψίας σχετικά με τον καθορισμό ή μη Ζώνης Α' προστασίας στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα (Ο.Τ.15/53), στην περιοχή Αρδηττού-Μετς, Δήμου Αθηναίων». Τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών.

**Οι πολίτες που έχουν συγκροτήσει επιτροπή προστασίας του χώρου παρακολουθούν την εξέλιξη της κατεδάφισης-ανασκαφής και δημοσιοποιούν τα φωτογραφικά της στιγμιότυπα στον ιστότοπο www.artemisagrotera.org.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή