Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

in.gr - 14/4/2010


Την επέκταση σε όλη τη χώρα της Ανώνυμης Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Έργων Αθήνας προβλέπει ρύθμιση που εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΧΕ μετονομάζεται σε Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά στον Πειραιά.

«Αν πετύχαμε να κάνουμε την Αθήνα ομορφότερη, θα προσπαθήσουμε το ίδιο να συμβεί και στο σύνολο της χώρας. Η ανάπλαση των δημόσιων χώρων ωστόσο είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία που αγγίζει τους πολίτες, τους εμπόρους, τους επισκέπτες» δήλωσε στα Νέα η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, αρχιτέκτων- πολεοδόμος, Ντόρα Γαλάνη.

«Πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι ο Πειραιάς, ώστε να λειτουργήσει το δίπολο Αθήνας-Πειραιά. Το πού θα επέμβουμε μετά εξαρτάται από τις ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή. Τα αποτελέσματα της Αθήνας και μόνο όμως ήταν αρκετά για να ωθήσουν πολλές πόλεις μέχρι τώρα- ανάμεσά τους η Πάτρα, οι Δελφοί και η Λαμία- να απευθυνθούν στην ΕΑΧΑ» συνεχίζει.

Με την επέκταση της Ενοποίησης, προβλέπονται αναπλάσεις σε πλατείες και δρόμους, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, επεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων κ.ά.

Τα χρήματα εκτιμάται πως θα εξασφαλιστούν τόσο από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ) όσο και από Περιφερειακά Προγράμματα.

H πεζοδρόμηση της Βασ.Όλγας

Για τις αρχές Μαΐου προγραμματίζεται η προκήρυξη της μελέτης για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Το έργο θα ολοκληρώσει τη ραχοκοκαλιά της Ενοποίησης της Αθήνας (τον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου) και θα ενώσει το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος (στην οδό Αρδηττού, στο Μετς) και το Ολυμπιείο με τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Το κόστος υπολογίζεται πως δεν θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ στα άμεσα σχέδια της ΕΑΧΑ είναι και η συμβολή στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και η σύνδεσή του, μέσω μικρών πεζοδρόμων, με το Δημόσιο Σήμα και τον Κεραμεικό.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή