1ος Παιδικός Μαραθώνιος Αγροτέρας Αρτέμιδος, ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη

- 11/11/2012


Xαιρετισμός Δημάρχου Αθηναίων στην εκδήλωση του Συλλόγου «ΑΡΔΗΤΤΟΣ»Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι.


Με μεγάλη χαρά συμμετέχω σήμερα, σ’ αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση για την ανάδειξη ενός αναμφίβολα σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου, του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Ενός ναού που συνδέθηκε με τη μάχη του Μαραθώνα, την πόλη της Αθήνας, την επέτειο της μεγάλης νίκης, αλλά και τον Μαραθώνιο. Εκεί, δηλαδή, όπου σήμερα, και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συγκυρίες, είναι στραμμένο όχι μόνον το ελληνικό, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον: στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο, αυτήν την ιστορική διοργάνωση με την παγκόσμια ακτινοβολία.


Στεκόμαστε εδώ, σε ένα κομβικό, αναντίρρητα όμορφο, και συμβολικά φορτισμένο σημείο της πόλης. Σ’ ένα σταυροδρόμι της αρχαίας κληρονομιάς με τη βυζαντινή αλλά και τη νεότερη ιστορία της Αθήνας. Ένα σταυροδρόμι, που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το σύνθετο μωσαϊκό της μακραίωνης ιστορίας αλλά και του πολιτισμού μας. Εδώ, στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, κατασκευάστηκε ένας ιωνικού ρυθμού ναός -ορισμένοι πιστεύουν από τον ίδιο τον Καλλικράτη - που έμοιαζε με το ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, και ο οποίος, περίπου δέκα αιώνες μετά, έγινε χριστιανική εκκλησία - η Παναγία στην Πέτρα - μέχρι που κατεδαφίστηκε τον 18ο αιώνα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τα υλικά του στην ανέγερση τουρκικού τείχους.


Από το ναό της κλασικής αρχαιότητας, δεν σώθηκαν παρά σκόρπιοι λίθοι, λιγοστές πέτρες από το κρηπίδωμα, και τμήματα από τα κιονόκρανα και τη μαρμάρινη ζωοφόρο, που βρίσκονται σήμερα στα μουσεία της Βενετίας και του Βερολίνου. Ευρήματα λιγοστά που ωστόσο, δεν περιορίζουν την αρχαιολογική αξία του μνημείου, που χρόνια τώρα περιμένει, την ανεπίτρεπτα αναβαλλόμενη, συστηματική ανασκαφή του.


Φίλες και φίλοι, γνωρίζετε ότι ο Δήμος της Αθήνας, υποστηρίζει ενεργά τον αγώνα και τις συνεχείς προσπάθειες της Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Μετς και του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός», που γίνονται με τον στόχο αυτό. Όχι, από άγονη τυπολατρία της αρχαιότητας. Αλλά επειδή προτάσσουμε τη διαφύλαξη των σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις ορέξεις των πάσης φύσεως οικοπεδοφάγων, και επειδή ακράδαντα πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, συνανήκει στον ιστορικό πυρήνα της Αθήνας.


Σε λίγο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της εικονογράφησης του σύγχρονου αναλημ¬ματικού τοίχου, που βρίσκεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που η ανάθεση της τοιχογραφίας έγινε σ’ έναν πρωτοπόρο και μοντέρνο δημιουργό, τον καλλιτέχνη iNO. Η θεματογραφία είναι εμπνευσμένη από τη ζωοφόρο του ναού, αν και η μακέτα του έργου παρέμεινε μέχρι τώρα εμπιστευτική. Το φαντάζομαι, πάντως, ένα έργο σύγχρονο, που θα συνομιλεί γόνιμα, από το δύσκολο παρόν, με το ιστορικό παρελθόν. Που θα εμπεριέχει στην εικαστική του σύνθεση τη χαρά της δημιουργίας και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Που θα υπενθυμίζει ότι το ένδοξο κεφάλαιο της κλασικής αρχαιότητας δεν αποτελεί άλλοθι για αδράνεια και παθητικότητα στο παρόν, αλλά έμπνευση και δυναμική προτροπή στο δύσκολο μαραθώνιο, στον οποίο, εδώ και καιρό, συμμετέχουμε όλοι, εκόντες άκοντες, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, των κρίσιμων και οριακών αποφάσεων.


Σας ευχαριστώ

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή