Αρχαιότητες, όχι «δήθεν αρχαιότητες»!

ΠΟΝΤΙΚΙ - 10/11/1994


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΑΡΔΗΤΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στην επιστολή του υπουργού Τουρισμού Δ.. Λιβανού, που δημοσιεύτηκε ένα φύλλο πριν, σχετικά με την ανάδειξη και προστασία (ή μη...) του ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μετς, απαντάει σήμερα η αντίπερα όχθη.
Ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε από πρώτο χέρι τι πιστεύει ο σύλλογος της περιοχής «Αρδηττός» που έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ και πρωτοστατεί στη μάχη για τη σωτηρία του αρχαίου ναού.

«Ο κ. Δ. ΛΙΒΑΝΟΣ αποδέχεται με την επιστολή του ότι ιδιοκτήτης στο χώρο του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας είναι ο γιος του, δηλαδή στην πραγματικότητα ο ίδιος ο υπουργός, όπως αυτός επί λέξει αναφέρει. Ο κ. Δ. Λιβανός αποκαλύπτει επίσης τις προσωπικές του παρεμβάσεις, ώστε να αρθεί η απόφαση της Μελίνας Μερκούρη για άμεση απαλλοτρίωση του χώρου του ναού. Eπίσης, ο κ. Λιβανός ανέφερε μόλις τον προηγούμενο μήνα στο δημοσιογράφο κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ότι επιθυμεί να φτιάξει στο χώρο αυτό εστιατόριο πολυτελείας.

ΟΤΑΝ ομολογεί τέτοιους προσωπικούς συνδέσμους και επιδιώξεις, θα έπρεπε, πιστεύουμε, να ήταν τουλάχιστον περισσότερο συγκρατημένος και να επιλέγει τα επιχειρήματά του ο κ. Δ. Λιβανός, προκειμένου να αποδώσει σε άλλους τάχα ιδιοτελή κίνητρα.

ΓΙΑΤΙ μόνη η ανάγνωση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 13.4.1993, που αναφέρεται στη μέριμνα της Πολιτείας ήδη από το 1956 και στη συνέχεια και το 1960 και το 1964, ανατρέπουν την προσπάθεια εύκολης εκμετάλλευσης του χουντικού Παπαδόπουλου, που και αυτός με μεθόδους αλαζονικής άσκησης εξουσίας έβλαψε το παριλίσσιο τοπίο γύρω από το χώρο του ναού. Όσο για τις νύξεις ότι τρίτοι επιδιώκουν ανεμπόδιστη θέα, αυξήσεις περιουσιών κ.λπ., σημειώνουμε ότι βρίσκονται τόσο μακριά από την αλήθεια, ώστε μάλλον στη γενικότερη συσκότιση της θέας του όλου ζητήματος αποσκοπούν.

ΜΕ ΜΟΝΟ γνώμονα και μόνο κίνητρο να περισωθεί ο χώρος αυτός, που είναι καθαγιασμένος από την τέχνη του Καλλικράτη και την Ιστορία, και επειδή πιστεύαμε ότι τέτοιοι χώροι είναι γη όλων των ελλήνων, έχουμε προβεί σε όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειες. Δεν πιστεύαμε όμως ποτέ ότι θα υπήρχε αντίδραση στις προσπάθειές μας από υπουργό, επί τουριστικών μάλιστα θεμάτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ επιστολή του κ. Δ. Λιβανού μάς ανησυχεί μόνο το σημείο που χαρακτηρίζει σε αντίθεση με την παραπάνω γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τις αρχαιότητες του χώρου ως ...”δήθεν αρχαιότητες”. Προδικάζει άραγε την τελική κρίση, έκβαση και χαρακτηρισμό της ιστορίας των αρχαιοτήτων του χώρου»

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή