Απάντηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο άρθρο της 21/11/2006 «Καθαίρεση κτισμάτων και ανασκαφή στο ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος»

Πρωτοβουλία Κατοίκων Μέτς - 24/11/2006


Απαντώντας στο άρθρο της Καθημερινής της 21/11/2006 «Καθαίρεση κτισμάτων και ανασκαφή στο ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος» η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα σημεία:

  1. Η διατυπωθείσα από την πρωτοβουλία μας θέση όσον αφορά τον τρόπο της κατεδάφισης συμβαδίζει απολύτως με την εισήγηση της κα Βαλάκου, Διευθύντρια της Γ’ΕΠΚΑ, με ημερομηνία 7/12/ 2004, στην οποία ρητώς αναφέρεται «να προχωρήσει η καθαίρεση όλων των ετοιμόρροπων ακινήτων χωρίς την χρήση μηχανικών μέσων». Η λογική βάσει της οποίας αυτή η τελευταία και τόσο «κρίσιμη» φράση εξαιρέθηκε από την προς εκτέλεση απόφαση, είναι και ο βασικός λόγος της ανησυχίας μας για την επικείμενη κατεδάφιση.
  2. Βασική καθοδηγητική αναφορά των σκέψεων και κινήσεων μας αποτελεί η πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης που εξέδωσε το Κ.Α.Σ το 1964 και στην οποία επιφανείς αρχαιολόγοι και άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο Χ. Καρούζος , ο Λ. Πολίτης, ο Ι. Κόντης, ο Μ. Χατζηδάκης, ο Ν. Πλάτωνος, Χ. Μακαρόνας, αποφάσισαν την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετράγωνου, την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου διότι «… πρόκειται περί ενός των επιφανέστερων μνημείων των αρχαίων Αθηνών ακόμα και αν αποδεικνύεται τελικώς ότι δεν υπάρχουν λείψανα δια την σπουδαιότητα του ναού ο οποίος υπήρχε εις την θέσην » και τη διαμόρφωση του «σε αρχαιολογικό χώρο ελεύθερο και επισκέψιμο» ΚΑΣ 44/7.7.64. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’οψιν τη θέση επιφανών επιστημόνων και τις αποφάσεις επί σαράντα ετών του ΚΑΣ για προστασία και απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ανασκαφική έρευνα είναι ευπρόσδεκτη για την περαιτέρω τεκμηρίωση και δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο απαξίωσης του .
  3. Δεν βλέπουμε την Γ’ΕΠΚΑ ως αντίπαλο αλλά ως σύμμαχο στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου που ήδη περιλαμβάνει το ανάλημμα, την θέση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, το ύστερο-ρωμαϊκό νεκροταφείο, και το μοναδικό δείγμα του παριλίσσιου τοπίου που έχει απομείνει αλόβητο στην ανατολική όχθη.
  4. Τέλος σας στέλνουμε σχετικώς προς δημοσίευση την φωτογραφία της χαλκογραφίας των Stewart & Revett,(1751-1753) γνωστή ως η Παναγιά στην Πέτρα, αντίτυπο της οποίας πρόσφατα δώρισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έτσι μπορούν να κρίνουν οι αναγνώστες σας αν πρόκειται περί «βυζαντινού ναΐσκου», ο ναός που κατεδάφισε ο Τούρκος διοικητής των Αθηνών Χατζή Αλί - Χασεκή το 1778, και να διαπιστώσουν ότι το αρχαίο ιερό δεν καταστράφηκε από τους Ερούλους (3ου - 5ου αιώνα μ.Χ,) αλλά συνέχισε να υπάρχει ενσωματωμένο στην μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς στην Πέτρα.

Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον σας στην προσπάθεια μας για την προστασία και την ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού αρχαιολογικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού μνημείου της πόλης μας, και αποβλέπουμε στην συνδρομή σας και την ευαισθησίας σας για οτιδήποτε προκύψει.

Μετά τιμής,

Πρωτοβουλία Κατοίκων Μέτς

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή