ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΛΟΓΩ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ σελ.17 - 3/3/2005


Τέλος το βέτο της αρχαιολογικής για δόμηση σε Μετς και Πειραιώς.
Ανοίγει, επιτέλους, ο δρόμος για την κατασκευή νέων οικοδομών, στα θεμέλια των οποίων υπάρχουν υπολείμματα του ιστορικού μας παρελθόντος.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Οι πρώτες οικοδομικές άδειες, που εγκρίθηκαν και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε περιοχές του Μετς και της οδού Πειραιώς, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες, να συνυπάρξει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Και κυρίως να μπορούν να προχωρούν, νέες κατασκευές και να μην καθηλώνονται επενδυτικές δραστηριότητες, επειδή οι μπουλντόζες προσκρούουν στην αρχαιολογική σκαπάνη.
Η τάση είναι να μη σταματά, εφεξής ό,τι καινούργιο κατασκευάζεται εφόσον μπορεί και «συνάδει» με ό,τι έρχεται στο φως και συνδέεται με το παρελθόν και την ιστορική μας συνέχεια. Δηλαδή να μην ακυρώνεται αυτό που αποτελεί τη σημερινή συνέχεια στα μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας από την ύπαρξη υπολοίπων της νεότερης και παλιότερης ιστορικής μας κληρονομιάς.
Μέχρι τώρα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ήταν σχεδόν απόλυτες. Έβαζαν φραγμό σε οποιαδήποτε συνέχεια οικοδομικής εργασίας έως ότου έβγαινε από το υπέδαφος και το τελευταίο αρχαίο κομμάτι.
Έπρεπε να διασφαλιζόταν πλήρως ότι η κάθε νέα κατασκευή δεν θα αποτελούσε απειλή για τον αρχαιολογικό χώρο .
Αυτό φαίνεται να αλλάζει πλέον. Και υπό κάποιες προϋποθέσεις να αίρονται οι επιφυλάξεις, το βέτο και οι ισχυρές αρνητικές αντιδράσεις των υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας .
Ο δρόμος για την άρση αυτών των αντιδράσεων και επιφυλάξεων είχε ανοίξει από την κατασκευή του μετρό της Αθήνας .
Τότε που στην πλατεία Συντάγματος ανακαλύφθηκε στα πρώτα 4 με 5 μέτρα των εκσκαφών, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του ιστορικού παρελθόντος της πρωτεύουσας. Προς χάρη του μεγάλου έργου «θάφτηκε» ό,τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αφού βεβαίως, προηγήθηκε η περισυλλογή των σημαντικότερων ευρημάτων .
Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές του λεκανοπέδιου. Η κατασκευή του μετρό συνδυάστηκε και με τη μεγαλύτερη ανασκαφή που έγινε ποτέ στην καρδιά της πρωτεύουσας. Όλες τις διαδρομές του Μετροπόντικα ακολουθούσε και η αρχαιολογική σκαπάνη.
Ήρθε στο φως υλικό μοναδικό και ανεπανάληπτο -ασχέτως από τη μη αξιοποίησή του που θα ήταν, για παράδειγμά ένα μουσείο ευρημάτων από την κατασκευή του μετρό. Τα ευρήματα είναι στοιβαγμένα σε μια αποθήκη, εκτεθειμένη, στις αρπακτικές διαθέσεις όπως επίσης φάνηκε, του οποίου αρχαιοκάπηλου.


Το κόστος θα το πληρώσουν ιδιοκτήτες

Οι πρώτες συνυπάρξεις αρχαίων ευρημάτων και νέων κατασκευών είναι εκπληκτικές. Αρκεί να επισκεφθεί κάποιος τη νεότευκτη πολυκατοικία της οδού Νερη (4-6) κοντά στο Α’ Νεκροταφείο, στην περιοχή του Μετς, για να διαπιστώσει πώς και υπό ποίες συνθήκες βρίσκεται στο κατώφλι μιας πολυκατοικίας ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της αρχαίας ιστορίας της Αθήνας .
Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία βρέθηκε κατά τις εργασίες θεμελίωσης ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα του Αδριάνειου Υδραγωγείου . Βρέθηκαν επίσης πλήθος λυχνιών και κανατιών που χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι για να παίρνουν νερό από το υδραγωγείο. Αυτό που ήρθε στο φως «κουβαλά» μια ιστορία 1800 χρόνων. Απ' αυτόν τον αγωγό έπαιρναν νερό οι Αθηναίοι.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή