ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ICOMOS ΣΤΙΣ 22/2/2005

ICOMOS - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ - 22/2/2005


Η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού ICOMOS που συνήλθε τη Τρίτη 22/2/2005 εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση της στα σχέδια της διοίκησης του ΥΠΠΟ να εισάγει προς συζήτηση στο ΚΑΣ, τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο ΚΑΣ με το θέμα:
«Έγκριση η μη οικοδόμησης του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττου- Κούτουλα-Θωμοπούλου-Καφάλου».

Για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια και επανειλημμένες γνωμοδοτήσεις του Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ανάγκη απαλλοτρίωσης του χώρου με σκοπό τη προστασία και ανάδειξη του, τίθεται θέμα οικοδόμησης του!

Η οικοδόμηση Αρχαιολογικού Χώρου, αντιβαίνει τον αρχαιολογικό νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Η οικοδόμηση του χώρου θα δημιουργήσει σύγχρονα κτήρια με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του.
Παλαιότερη εισήγηση της Γ’ΕΠΚΑ συμφωνεί επί της ουσίας με αυτή την άποψη.

Η Γενική Συνέλευση του ICOMOS ζητά ομόφωνα την απαλλοτρίωση και ανάδειξη του χώρου, αφού όπως έχει αποδειχθεί από την έως τώρα αρχαιολογική έρευνα σώζονται, τμήμα του παριλίσσιου τοπίου, πρανή της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, λαξεύματα στον βράχο από το ανάλημμα του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος αρχιτεκτονικά μέλη του οποίου βρίσκονται σε Ευρωπαϊκά μουσεία και νεκροταφείο (της ρωμαϊκής περιόδου 2ος και 3ος αιων μ. Χ) που έχει αποκαλυφθεί σε πρόσφατες ανασκαφές.
Επί πλέον η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από περιβαλλοντικής και ιστορικής απόψεως και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ολυμπιείο, Βασιλική του Λεωνίδη, λόφοι Αρδηττού, Άγρα κ.α), με σύγχρονα μνημεία μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας όπως το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και άλλα, αποτελώντας ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο.

Η Γενική Συνέλευση δεσμεύει το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για την διάσωση του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος.



Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή