Εντοπίστηκε ο ναός του Μειλιχίου Διός στον Αρδηττό

.crashonline.gr - 18/6/2014


Μια σπουδαία ανακάλυψη που επιβεβαιώνει την τοπογραφία του Παυσανία ήρθε στο φως.


Με την καλή είδηση ότι η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε σημαντική μαρτυρία για τον Ναό του Μειλιχίου Διός, στον Αρδηττό, υποδέχθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον νέο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλα.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο οικόπεδο της Αγροτέρας Αρτέμιδος, στις δυτικές υπώρειες του λόφου του Αρδηττού, στο Μετς, ανακαλύφθηκε τμήμα επιγραφής πάνω σε λίθινο αντικείμενο που ταυτίζει τα αρχαία κατάλοιπα, τα οποία εντοπίστηκαν πριν από δύο μήνες, με τον ναό του Μειλίχιου Δία, ο οποίος είχε αναφερθεί από τον Παυσανία.

Έτσι σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν δύο ναοί στην περιοχή: τα ιερά της Αρτέμιδος στις παρυφές και του Διός στο πάνω μέρος.

Ο ναός χρονολογείται στον 4ο αι. π. Χ. και η επιγραφή, που αντιστοιχεί σε αναθέτη, σώζει τα γράμματα Δ και ΜΕΙ.

Σε γειτνίαση με τον χώρο όπου υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας που κατεδαφίστηκε τον 19ο αιώνα βρέθηκε επιγραφή αναθήματος στον Δία Μει(λίχιο).

Η επιγραφή, όπως είπε η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, βρέθηκε εντοιχισμένη σε κιονίσκο στην κορυφή του οικοπέδου όπου προ διμήνου είχε εντοπιστεί ο ναός του 4ου αιώνα π.Χ. Παρότι υπάρχει ειδική αναφορά στον Παυσανία, μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν τον είχαν βρει.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται για άλλα τμήματα του ναού όσο και για τυχόν κατάλοιπα του ναού της Αγροτέρας τα οποία ίσως γλίτωσαν από την κατεδάφιση. Ο Κ. Τασούλας επαίνεσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που έχει καταφέρει να διατηρήσει την αίγλη του σε μια εποχή γενικής κατάπτωσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, «τα οποία πρέπει να κοιτάμε με μια τακτική που θα βοηθήσει την εξέλιξή τους. Ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, τα ξέρω όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε να σηκώσει η χώρα κεφάλι και να είμαστε συμπαραστάτες σε όλους αυτούς που θέλουν να «οικοδομήσουν». Πρέπει να βοηθάμε τους δημιουργικούς ανθρώπους, να είμαστε δίπλα τους, να μην αισθάνονται ότι είμαστε εχθροί της προκοπής του τόπου» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Ζήτησε συνέχιση της αυστηρής προσταστίας των αρχαιότητων αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθεί και η οικοδόμηση προς όφελος του τόπου. «Σας ζηλεύω και θέλω να με βοηθήσετε να πάω καλά», είπε ο κύριος υπουργός. «Πρέπει να με εμπνεύσετε για να σας εμπνεύσω». Τους ζήτησε τέλος να αποφασίζουν ελεύθερα «γιατί όταν αποφασίζεις υπό πίεση, δεν είσαι εσύ».

Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος, in.gr, Ἔρρωσο

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή