ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ... ΜΠΕΤΟΝ

ΕΘΝΟΣ σελ.51 - 14/1/2005


ΙEΡO ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ

Τον κίνδυνο οικοδόμησης τoυ χώρoυ όπoυ κατά την αρχαιότητα βρισκόταν o ναόs επισημαίνει η «πρωτoβoυλία κατoίκων τou Mετς»

Γράφει η Αγγελική Κώττη

Σε κίνδυνο μπαίνει το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας. Σύμφωνα με καταγγελίες της «Πρωτοβουλίας κατοίκων του Μετς». Το θέμα αναπέμπεται από τον υφυπουργό Κ. Τατούλη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια η δια τύπωση αλλάζει. Δεν εισάγεται ως «απαλλοτρίωση ή μη του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Κούτουλα, Θωμοπούλου, Κεφάλου», αλλά ως «έγκριση ή μη οικοδόμησης» στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Τα θεμέλια του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, ενός πολύ σημαντικού ναού της αρχαιότητας, έργου του Kαλλικράτη. Βρίσκονται στο οικόπεδο αυτό που είναι προς απαλλοτρίωοη από το 1964. Ο ναός συνδέθηκε με τη νίκη των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και ανήμερα της επετείου τελούνταν εκεί κάθε χρόνο μεγάλες θυσίες και γιορτές.

Μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική βασιλική με εκτενές πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο που είναι εμφανές σήμερα, και κατά τον 17ο αιώνα σε εκκλησία γνωστή ως Παναγιά στην Πέτρα.
Αρχιτέκτονες-περιηγητές είχαν αποτυπώσει την εκκλησία, στην οποία σωζόταν σχεδόν ακέραιος, ενσωματωμένος ο ναός. Κατεδαφίστηκε το 1778 και τα υλικά του Χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη. Η πρώτη συστηματική ανασκαφή, το 1867 από την Αρχαιολογική Εταιρεία αποκάλυψε το διάγραμμα του ναού μεγάλη ημιεξαγωνική ασπίδα, κατάλοιπα της χριστιανικής περιόδου, τεμάχιο της ζωφόρου που σήμερα είναι στο αρχαιολογικό μουσείο (άλλα τμήματα είναι στα μουσεία Βερολίνου και Βενετίας), πλήθος μικρών αγγείων που σχετίζονταν με τα Eλευσίνια Μυστήρια καθώς και μεγάλο αριθμό πρωτοχριστιανικών τάφων.

Ο I. Τραυλός ανακάλυψε και έσωσε τον αναλημματικό τoίχo στη ΒΔ πλευρά. Η πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης λαμβάνεται από το ΚΑΣ το 1964 με τις υπογραφές των Καρούζου, Κοντή, Χατζηδάκη, Πολίτη, Πλάτωνος, Μακαρόνα, διότι «πρόκειται περί ενός των επιφανέστερων μνημείων των αρχαίων Αθηνών ακόμα και αν αποδεικνύεται τελικώς ότι δεν υπάρχουν λείψανα δια τη σπουδαιότητα του Ναού ο οποίος υπήρχε εις την θέσιν». Αποφασίζεται επίσης, η διαμόρφωση σε χώρο ελεύθερο και επισκέψιμο.


Αίτημα

Το θέμα επανέρχεται πολλές φορές στο ΚΑΣ το οποίο κηρύσσει μονίμως τον χώρο απαλλοτριωτέο. Όπως αναφέρει η επιτροπή κατοίκων στις 8 Οκτωβρίου του 2004 οι ιδιοκτήτες απευθύνονται με έγγραφο τους στο γραφείο του υφυπουργού κ . Τατούλη ζητώντας αναπομπή στο ΚΑΣ με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ακινήτων τους και την έγκριση οικοδόμησης του τετραγώνου.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο κ .Τατούλης κάνει την αναπομπή με θέμα «έγκριση ή μη οικοδόμησης» . Η «Πρωτοβουλία κατοίκων του Μετς» απευθύνεται στον υπουργό πολιτισμού και πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και σημειώνει ότι δεν μπορεί η έλλειψη χρημάτων για την απαλλοτρίωση να συνιστά δικαιολογία για την καταστροφή ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή