Το θέμα της προστασίας του Ναού Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ

in.gr - 16/1/2009


Ολιγωρία στα αρμόδια υπούργεια ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων, καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ ως προς την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς.

Σε ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Πολιτισμού Κώστας Καρτάλης επισημαίνει ότι η αδιαφορία των αρμοδίων υπουργείων και του Δήμου Αθηναίων για την ιστορική μνήμη της Αθήνας «έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά επιδημίας που εξαπλώνεται από την Ακαδημία Πλάτωνος και τον Κεραμεικό, διασχίζει τον Ελαιώνα και φυσικά σαρώνει και κάθε ελεύθερο χώρο στην πόλη, ανεξάρτητα αν αντιστοιχεί σε τόπο ιστορικής μνήμης ή όχι».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «ο αρχαιολογικός χώρος του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος αποτελεί τόπο μνήμης του συγκεκριμένου αρχαίου ιερού και συγχρόνως ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα τμήματα της όχθης του Ιλισσού» και πως «η απαλλοτρίωση και ανάδειξή του θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση ενός σημαντικού τμήματος της αρχαίας τοπογραφίας».

Όπως τονίζει ο κ. Καρτάλης το ΚΑΣ έχει ταχθεί ήδη από το 2005 υπέρ ανασκαφικής έρευνας, αφού κατεδαφιστούν από την αρμόδια Γ' ΕΚΠΑ τα υπάρχοντα κτίσματα, στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Κούτουλα, Θωμοπούλου και Κεφάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη εύλογες απορίες ως προς τις πραγματικές προθέσεις των δύο υπουργείων προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έχει ξεκινήσει η κατεδάφιση των κτιρίων από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ -που όμως διεκόπη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης- και ενώ εκκρεμεί η έναρξη ανασκαφικής έρευνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε έγκριση σε κατασκευαστική εταιρεία για κατεδάφιση των κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΚΑΣ και γιατί ειδικότερα δεν κατεδαφίζονται τα κτίσματα από την αρμόδια Γ' ΕΠΚΑ, με ποιο σκεπτικό ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ την κατεδάφιση των κτισμάτων από την κατασκευαστική εταιρεία και εάν προτίθενται τελικά το ΥΠΠΟ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων να σεβαστούν τον παραπάνω ιστορικό χώρο μνήμης, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και με ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.


Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή