ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΡΔΗΤΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΙΣ 12.10.1994

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΔΗΤΤΟΣ» - 12/10/1994


Κυρίες και κύριοι,
Ο εξωραϊστικός σύλλογος της περιοχής ΜΕΤΣ ΑΡΔΗΤΟΣ ευχαριστεί όλους εσάς που με τόση ευαισθησία ανταποκριθήκατε στην έκκληση και πρόσκλησή μας για τη σωτηρία του χώρου του Ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας.

Με μεγάλη συγκίνηση στεκόμαστε σήμερα μπροστά στα ερείπια αυτής της Αρχαίας μας γειτόνισσας, της Άρτεμης Αγροτέρας.

Αισθανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη να περιφρουρήσουμε αυτόν τον ιερό χώρο του αρχαίου Ναού που είναι δημιούργημα του Καλλικράτη, του μεγάλου εκείνου καλλιτέχνη που έφτιαξε και το Ναό της Απτέρου Νίκης, εκεί απέναντι στην Ακρόπολη.

Ο Ναός της Άρτεμης Αγροτέρας χτίστηκε γιατί εδώ πρωτοκυνήγησε η θεά όταν έφτασε από την Δήλο όπου γεννήθηκε, στην Αθήνα.

Αυτός ο ιερός χώρος του Ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, όπως βλέπετε, έχει μεταβληθεί σε άθλιο σκουπιδότοπο και σας πληροφορούμε ότι είναι και καταφύγιο περιθωριακών ατόμων.

Ο σύλλογός μας εδώ και χρόνια προσπάθησε με κάθε τρόπο να προστατευθεί ο χώρος και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες.

Η πιστοποίηση της ύπαρξης του Ναού στο χώρο αυτό έχει γίνει με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο από τους πιο επιφανείς αρχαιολόγους έλληνες και ξένους.

Θα αναφερθώ αντί για άλλους στο βιβλίο του Τραυλού που περιγράφει το Ναό, τις μελέτες που έχουν γίνει και στο οποίο υπάρχουν και τα σχέδια αναπαραστάσεων.

'Οταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν η αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εκδόθηκε Απόφαση που υπογράφηκε από τη Μελίνα και τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών και στάλθηκε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως μας είχε πει τότε η Μελίνα Μερκούρη, στόχος της Απόφασής της να απαλλοτριωθεί ο χώρος, δεν ήταν μόνο για να αναδειχθούν οι αρχαιότητες.
Στόχος ήταν να περιληφθεί και ο Ναός στο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και να διασωθεί ό,τι μπορούσε να περισωθεί από το παλιό παριλίσσιο τοπίο.

Άλλωστε, ο τόπος όπου έχει υπάρξει ένας αρχαίος Ναός είναι τόπος ιερός, είναι χώμα ευλογημένο από την Ιστορία και την Τέχνη, είναι γη όλων των Ελλήνων. Και τίποτα ακόμα να μη σώζεται από το
Ναό , δεν παύει ο χώρος να είναι καθαγιασμένος και τόπος που πρέπει να προστατευθεί. Αρκετό τσιμέντο υπάρχει αριστερά και δεξιά από το Ναό. Δεν χρειάζεται ο τόπος αυτός να δοθεί στο χτίσιμο, στο τσιμέντο και στην ανευλάβεια.
Μ' αυτές τις ιδέες και μ' αυτά τα ιδεώδη λοιπόν αποφασίστηκε και υπογράφηκε η Απόφαση για την απαλλοτρίωση του χώρου αυτού.

Και ενώ αναμενόταν η δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξαφνικά η απόφαση ανακλήθηκε και στάλθηκε και πάλι στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Και εδώ αρχίζουν τα πελώρια ερωτηματικά: Τι άραγε μεσολάβησε, ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα οδήγησαν στην ανατροπή της Απόφασης της Μελίνας;

Η είδηση της ανάκλησης της Απόφασης μας συντάραξε. Συντάραξε όμως και τον Τύπο ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις. Η Ελευθεροτυπία, η Απογευματινή, το Ποντίκι, το Αντί, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών, αρχαιολόγοι, εκδήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για το ανοσιούργημα της ανάκλησης, για την έλλειψη σεβασμού στο χώρο και την έλλειψη ευαισθησίας στην Απόφαση της Μελίνας για τις αρχαιότητες. Εκτός από τις αντιδράσεις που ανέφερα παραπάνω υποβλήθηκε και ερώτηση στη Βουλή από το γείτονα κ. Βενιζέλο.

Επιπλέον ο Σύλλογός μας κατέφυγε και στο Συμβούλιο Επικρατείας και την αίτησή μας προσυπέγραψαν συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τέσσερις γείτονες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ο πρεσβευτής και κριτικός της Τέχνης κ. Ξύδης, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, η γλύπτρια κ. Λύρα, ο αρχιτέκτονας κ. Ευφραιμίδης.
Σκουπιδότοπος λοιπόν να μείνει ο χώρος ή ίσως το χειρότερο: Τσιμέντο ή οικόπεδο να γίνει;
Πριν από εβδομήντα και παραπάνω χρόνια ο αθηναιολόγος Καμπούρογλου βλέποντας το σκουπιδότοπο στο χώρο αυτό έγραφε: "Ένας αρχαίος θεός ευρίσκεται στα σκουπίδια. Και να μην συγκινηθεί δια τον θεόν αυτόν ούτε ένας ποιητής ούτε ένας καλλιτέχνης ούτε ένας
μουσικός! Ύστερα μάλιστα από τον τόσον θόρυβον των αρχαιολογικών συζητήσεων. Και να μην υπάγει κανείς να παραμερίσει με το ραβδί του τα σκουπίδια και με το ίδιο ραβδί του ύστερα να δείρει τον πρώτον αναρμόδιον που θα συναντήσει;".
Μουσικός όμως είναι ο Υπουργός Πολιτισμού που ανακάλεσε την απόφαση και επομένως το ραβδί του Καμπούρογλου αξίζει να βρει το στόχο του.
Ο Τύπος κάνει σαφείς νύξεις για τα συμφέροντα και τα πρόσωπα που θίγονται από την απαλλοτρίωση και που προκάλεσαν την ανάκληση της απόφασης.
Εμείς σήμερα δεν θα μπούμε σ' αυτές τις συζητήσεις για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πολιτικοποίηση του θέματος. Εμάς μας νοιάζει ένα και μόνο: Το όραμα της περιφρούρησης της αρχαίας μας γειτόνισσας, η προσπάθεια να περισωθεί ο ιερός χώρος της Αρτέμιδος Αγροτέρας, η εναντίωση στο τσιμεντάρισμά του, στην οικοπεδοποίησή του.
Υπάρχουν επιτέλους και χώροι που πρέπει να βρίσκονται μακριά από κάθε ανίερη εκμετάλλευση. Υπάρχουν χώροι που έχουν ιερότητα, ιστορία, τέχνη και ελληνικότητα.

Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί. Ο Σύλλογός μας, οι κάτοικοι του Μετς, οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου αυτού, ας δώσουμε τον αγώνα.
Και στέλνουμε την πρόκληση και την έκκληση σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους που πλειοδοτούν μεταξύ τους για τη σωτηρία της Αθήνας.
Να αξιώσουν όλοι μαζί ΤΩΡΑ να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και να σωθεί το μόνο σημείο της αριστερής όχθης του Ιλισσού που μπορεί ακόμα να περισωθεί. Θα είναι η καλλίτερη απόδειξη, αν όλοι μαζί οι υποψήφιοι Δήμαρχοι το αξιώσουν, ότι είναι πράγματι αδέσμευτοι κομματικά και τους ενδιαφέρει μόνο η Αθήνα.

Ο Σύλλογός μας, όπως αγωνίστηκε επί χρόνια, θα αγωνισθεί και στο μέλλον.
Τη βοήθεια τη δική σας και τη συμβολή σας ζητάει γιατί είσαστε άνθρωποι με αποφασιστικότητα και ευαισθησίες και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμπαράστασή σας.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή